Składniki:
12 łyżek mąki
12 łyżek oleju rzepakowego
12 łyżek cukru do ciasta + 12 łyżek cukru do syropu
3 - 4 (albo więcej, wedle uznania) czubate łyżki kakao
2 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 l mleka
laska wanilii
ewentualnie śmietana do ubicia
Zrobimy najpierw ciacho. Najlepsze są proporcje. Nie trzeba pamiętać o gramach czy mililitrach. Mierzymy wszystko łyżką, a ilość jest przy większości składników powtarzalna. Do jakiejś dużej miski wrzucamy po 12 łyżek mąki, cukru i oleju oraz 3 - 4 łyżki kakao, 2 jaja i proszek do pieczenia. Mieszam dokładnie całość łyżką, aż do powstania jednolitego ciasta, które następnie trafia do formy lub naczynia żaroodpornego (ja użyłem tego drugiego). Całość ląduje w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Dajmy mu jakieś 40 minut. Kiedy czas zacznie zbliżać się ku końcowi, biorę patyczek do szaszłyków i sprawdzam, czy ciasto jest już suche w środku. Jeżeli tak, wyciągam je do ostygnięcia.
Pora na białą zalewę. Do rondla o grubym dnie dodaję mleko i miąższ z rozkrojonej laski wanilii. Samą laskę też wrzucam. Gotuję, mieszając co jakiś czas, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kiedy syrop jest już gotowy zdejmuję go z ognia i wyciągam wanilię. Małymi porcjami - najlepiej łyżką - polewam ciasto, w ten sposób, że kolejną porcję dodaję po wchłonięciu się poprzedniej. Ilość syropu możecie dopasować do swoich preferencji. Ciasto robione przeze mnie jest obłędnie słodkie, wilgotne - wręcz soczyste. Jeżeli wolicie jednak bardziej zwartą formę i trochę oszczędniejsze radosne uniesienia dodajcie mniej ulepku.
...ale to nie wszystko...
Jeżeli niestraszna Wam perwersyjna słodkość, ubijcie jeszcze śmietanę i udekorujcie nią porcję.
Kawałek ciasta, mocna kawa i ta jedyna u boku - czego więcej chcieć?
Smacznego!
Pychota! Próbowałam. Najlepiej wchodzi w duecie z czarną mocną gorzką kawą!
OdpowiedzUsuń