Składniki:
1kg marchwi
2l mleka
1,5 szklanki cukru
2 łyżki tahini lub 3-4 sezamu
2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
płatki migdałowe lub pistacje do przybrania
Zaczynam od obrania i utarcia marchwi na najmniejszych oczkach tarki. Możecie zrobić to od razu w garnku, w którym przyrządzicie deser. Pamiętajcie jedynie, aby wybrać taki o grubym dnie. Otarta marchew zalewam mlekiem i stawiam całość na gazie. Po doprowadzeniu mleka do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję dalej, mieszając całość co jakiś.
Kiedy masa zaczyna już gęstnieć dodaję cukru oraz kardamonu. Dokładnie mieszam. W całej kuchni unosi się słodki zapach marchewki łączący się z egzotycznym aromatem przypraw. Te składniki się naprawdę lubią.
Na koniec do prawie gotowej masy dodaję tahini - masła sezamowego. Złamie odrobinę słodycz chałwy. Gotuję całość, krótką chwilę, a następnie zestawiam z gazu do przestudzenia.
Chałwę przekładam do miseczek i dekoruję migdałowymi płatkami. Możecie posypać też wierzch siekanymi pistacjami albo odrobiną sezamu. Zjeść jeszcze ciepłe, czy na zimno? Tę kwestię pozostawiam Wam.
Smacznego!
niesamowicie fajne są chałwy z warzyw. Fajne, bo bardzo smaczne i lekko zaskakujące. Dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013
OdpowiedzUsuń