sobota, 13 kwietnia 2013

PIWNA PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Spotykamy się dziś ze znajomymi na piwo. Zwykle takie spotkania ograniczają się do tego, że po prostu się pije, zapominając o tym, że fajnie było by coś jeszcze zjeść. Nawet w naszej kulturze barowo-pubowej, za przekąski najczęściej starczają nam słone paluszki lub chipsy. Daleko nam w tym względzie do Brytyjczyków, Czechów czy Niemców, którzy złoty trunek lubią sobie smacznie przegryźć. Czy tak musi być? Pokażę Wam zatem prosty przepis na fajne przekąski do piwa (i nie tylko). 

Składniki: 

arkusz ciasta francuskiego 

puszka pomidorów(całych) 

10 czarnych oliwek 

10 zielonych oliwek  

ostra papryczka

10 plasterków salami 

5 parówek

5 plastrów żółtego sera 

przyprawy: imbir, kminek, pieprz czarny, słodka papryka, sos worchestershire

jajko

 

Przygotowanie przekąsek zaczynam od przygotowania sosu. Wiecie, to tak naprawdę najważniejsza część tego przepisu, którą nada mu niepowtarzalny, ciekawy smak. Z puszki odlewam sok pomidorowy - nie chce żeby sos był zbyt rzadki. Pomidory wrzucam do blendera. Dodają po dziesięć czarnych i zielonych oliwek. W środku ląduje też posiekane chilli - trochę ognia nie zaszkodzi. Miksuje całość na jednolitą masę. Do smaku dodaję po szczypcie imbiru, pieprzu czarnego, kminku oraz słodkiej papryki. Swoje miejsce musi znaleźć też łyżeczka sosu worchestershire. Całość dokładnie miksuję.

Parówki kroję w poprzek na kawałki długości 1,5 - 2 cm. Plasterki salami kroję na ćwiartki, a ser na paski szerokości 1 cm. Kawałek parówki owijam ćwiartką salami, a następnie całość paskiem zółtego sera.
    

Pora na ciasto. Rozwijam je z arkusza i kroję na kwadraty o wymiarach ok. 6 x 6 cm. Na środek każdego kawałka nakładam odrobinę sosu i delikatnie rozsmarowuję go po powierzchni. Następnie kładę mięsno-serowe nadzienie. Rogi ciasta ściągam ku środkowi tworząc rodzaj pakieciku, który zamknie od góry pyszną zawartość.


Przekąski rozkładam w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i każdą dokładnie smaruję roztrzepanym jajkiem. Są już gotowe by powierzyć je piekarnikowi. 200 stopni na liczniku, a więc powinno im starczyć 20-25 minut. 


Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz