Składniki:
325g mąki żytniej razowej
50g płatków żytnich
50g płatków owsianych
ok. 50g orzechów
ok. 50g żurawiny
250ml mleka
250ml wody
łyżeczka soli
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
opakowanie drożdży instant (7g)
Do dużej miski wsypuję płatki i mąkę. Orzechy kroję na średniej wielkości kawałki - chce żeby były wyraźne w chlebie. Wybrałem dziś orzechy nerkowca i migdały, ale możecie użyć jakiejś innej ulubionej mieszanki. Dodaję je wraz z całą żurawiną do miski. Jeszcze łyżeczka soli i gałki muszkatołowej oraz drożdże i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję mleko z wodą i jeszcze raz dokładnie łączę zawartość miski.
Ciasto przekładam do foremki pojemności ok. 900-1000ml. Jeżeli nie jest to forma sylikonowa, wysmarujcie ją masłem/tłuszczem. Wstawiam do piekarnika. Najpierw chlebek piecze się w 110 stopniach przez 45 minut, a następnie zwiększam do 180 i daję mu jeszcze godzinę.
Upieczony chleb wyciągam z foremki i studzę na kratce. Trudno oprzeć się pokusie, żeby ukroić sobie ciepłą kromkę i zjeść posmarowaną masłem...albo miłością.
Smacznego!
Upieczony chleb wyciągam z foremki i studzę na kratce. Trudno oprzeć się pokusie, żeby ukroić sobie ciepłą kromkę i zjeść posmarowaną masłem...albo miłością.
Smacznego!
Domowe pieczywo może doprowadzić do uzależnienia - pieczesz pierwszy bochenek, a potem chcesz kolejny i kolejny... ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Po chlebku nie został już nawet okruszek, a ja już myślę z czym zrobić następny :)
Usuń